Pohovky a křesla

Vyberte si správnou pohovku: S našimi tipy to zvládne každý

Změřte si prostor

V první řadě je důležité si vše pečlivě přeměřit. Tyto rozměry si poté zapište. V prodejně se vám možná bude zdát, že ono místo máte v oku a víte, zda se tam pohovka vleze. Můžete však být na omylu. Pohovka je poměrně drahá a důležitá investice, nepodceňujte vybírání! Myslete také na to, že kolem pohovky budete potřebovat také nějaký prostor, abyste volně mohli procházet. Taktéž na konferenční stolek by mělo být místo, aniž byste do něj neustále naráželi. Pokud vám místo příliš nepřeje, pořiďte si menší pohovku a k ní praktické křeslo, s kterým se bude snadno manipulovat.

jak na výběr pohovky

Jaké jsou možnosti

Možností je nespočetně. Sedačka může mít tvar „U“, „L“ nebo klasické „I“. Rozhodující je také, kolik členů je v domácnosti, tedy aby si na něj posedala celá rodina. Pokud to prostor umožňuje, velmi praktická je varianta „U“, kde máte po stranách 2 místa na ležení. To oceníte při sledování televize. Je to především pohodlné.

Pokud u vás často spí návštěvy, pak oceníte rozkládací gauče. V dnešní době již nejsou tyto gauče, co bývaly. Jsou mnohem kvalitnější a pohodlnější, nikoliv tolik „chatrné“. Na některých se spí i lépe než na klasické posteli.

Mnoho pohovek taktéž nabízí úložný prostor. A ten se vždycky shodí! Na veškeré věci, které nemáte kam jinam dát (deky, náhradní povlečení, spacáky, tašky… zkrátka cokoliv).

jak na výběr pohovky

Jaký zvolit materiál

Je samozřejmě na vás a vašich preferencích, jaký materiál sedačky zvolíte. Uvědomte si však, že tohle rozhodnutí ovlivní kvalitu a výdrž pohovky. Někdy se vyplatí si připlatit. Na výběr máte pohovku potaženou látkou, která má dlouholetou tradici. Ovšem pokud ji zašpiníte, dá se jen těžce vyčistit. V tomto případě bychom vám doporučili si pořídit potah na sedačku, který budete moci vyměňovat a prát.

Další možností je přírodní kůže nebo ekokůže. Ta samozřejmě již na první dojem působí moderně a luxusně. Taktéž údržba je snadná. Postačí navlhčený hadřík, případně speciální přípravky na kůži. Tato pohovka je nadčasová! Ještě dlouho nevyjde z módy.

jak na výběr pohovky

Jaký vybrat design pohovky

A v neposlední řadě budete samozřejmě řešit také estetiku. Pohovku vybírej dle zařízení pokoje. Měla by zapadnout do stylu vašeho bydlení. Neměla by nijak vyčnívat (a to jak stylově, tak barevně). Černé, bílé, šedé a hnědé pohovky jsou neutrální. Snesou jakékoliv prostředí a barvy okolo. Velmi snadno se kombinují také s doplňky. Dá se říci, že jimi nic nepokazíte.

Pokud se barev nebojíte, pak jsou moderní pohovky barevné. Velké popularitě se těší svěží barvičky, jako je žlutá, zelená nebo oranžová. Nestárnoucí červená se bude v moderním interiéru vyjímat. Pokud barvy milujete, ale rádi byste něco méně vyzývavého, pak jsou pro vás to pravé barvy pastelové. Tyto barvy jsou jemnější a méně výrazné. Velmi pěkně vypadá například světle modrá skoro do šeda pohovka.

Nebojte se ani vzorů! V kurzu jsou motivy kytiček, námořnické pruhy a různé geometrické tvary.

Zdroj fotografií: pixabay.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *