Pracovna

Krásné i účelné

Konferenční stolek je z mnoha důvodů solitérem, na kterém nalézá sklo velmi často uplatnění. Pro lehkost, eleganci a třpyt čirého skla je uplatňováno právě zde, ve společenské části bytu, kde přijímáme návštěvy a trávíme většinu volného času. Skleněná stolní deska na sebe strhává zaslouženou pozornost četnými odlesky, ale vzhledem k choulostivému povrchu přijímajícímu ochotně všechny stopy rodinného života klade značné nároky na pečlivou údržbu. Pokud tedy toužíme po skleněném konferenčním stolku a nevadí nám jeho pravidelné leštění, dbejme především na bezpečnostní zásady. Snažme se vyhnout ostrým rohům, které mohou snadno způsobit zranění nebo natrhnout oblečení a nahraďme je oblými hranami. Použité sklo by vždy mělo být výhradně tvrzené, které se při případné nehodě roztříští na množství neostrých bezpečných drobných střípků. Konferenční stolek by měl stejně jako ostatní nábytek v bytě plnit základní nároky na něj kladené a těmi jsou kromě bezpečného užívání především pevnost, prostorová tuhost a stabilita. Základem je správně dimenzovaná konstrukce, s pevnými a současně nenápadnými spoji. Skleněná stolní deska může být nesena dřevěným či kovovým rámem, popřípadě funkci podpěr převezme díky chytrému tvarování elegantně a sebevědomě sama. Kromě stolní desky pro okamžité použití nám konferenční stolek dokáže nabídnout ještě něco navíc – otevřený úložný prostor pro odložení všech nezbytných a často užívaných drobností: dálkových ovladačů, telefonů, zapalovače, brýlí, novin a časopisů. Módním prvkem jsou úložné prostory v šuplíku pod prosklenou deskou stolu, kde současně plní funkci malé domácí horizontální vitríny. V ní můžeme směle vystavit vše, co si dle našeho názoru expozici zaslouží.

Jídelní stůl

Na jídelním stole sklo najdeme především v domácnostech, kde nejsou malé děti. Pro ně je sklo svým chladem při dotyku obzvláště nepříjemné a kromě toho jsou i pečlivě zbroušené hrany stolu s přesahující deskou pro malého a neustále se pohybujícího potomka potenciálním nebezpečím. Avšak i bezpečně zapuštěná skleněná deska do kovového či dřevěného rámu má své nevýhody, mezi které patří především náročnost údržby. Každá spára na jídelním stole je kritickým detailem, ve kterém se i při nejsvědomitější péči drží nečistoty a kam jsou při pravidelném stírání zatlačovány drobečky a prach. Řešení problému přikrytím desky stolu ubrusem je značně diskutabilní. V puristickém interiéru se jídelní stůl sebevědomě skví v celé své kráse tvaru a čistotě materiálu a nemá potřebu se schovávat do tkaniny. Kromě toho stůl zakrytý ubrusem vyznívá esteticky a výtvarně zcela jinak, nežli solitér čistých linií, který je staví na odiv a spontánně přitahuje naši pozornost. Skleněná stolní deska je tedy ideální volbou pro domácnosti, ve kterých děti ještě neplánují, nebo naopak děti již vylétly z hnízda a pár žije čilým společenským životem. Potom je schopen udržet sklo v relativní čistotě a současně se s hosty při společných večeřích kochat jeho krásou. Čiré sklo však skrývá ještě jeden zásadní problém, kterým je oslnění. Skleněná stolní deska funguje jako zrcadlo a oslňuje stolovníky odrazem světelného zdroje, který zpravidla bývá zavěšen přímo nad středem stolu. Tento handicap lze zčásti omezit volbou pískovaného skla a nepřímého osvětlení stolní desky odrazem od stropu. Aby návrháři dosáhli maximálně subtilního dojmu, vsazují skleněnou desku do pevných ocelových rámů, které oproti dřevěným mohou mít menší průřez a působí velmi elegantně. Lub, prvek propojující vzájemně nohy stolu těsně pod jeho deskou a ztužující konstrukci stolu ve vodorovném směru bývá pro vystupňování odlehčeného dojmu často nahrazen ocelovými lanky efektně zkříženými přímo pod stolní deskou.

Televizní a hi-fi stolky

Televize, video, DVD přehrávač, domácí kino, audio-souprava, rádio, CD přehrávač, stolní počítač nebo laptop – tato technika nás obklopuje uprostřed našich domovů a žádá si adekvátní prostor ve specializovaném nábytku, který nám současně zajistí uživatelský komfort. Finančně dostupný a nejrozšířenější je nábytek z dřevotřískových laminovaných desek, kvalitní solitéry z masivního dřeva jsou výrazně dražší, ale investice do nich se nám dlouhodobě vyplatí. Oba typy TV a hi-fi stolků zpravidla bývají vylehčeny skleněnou horní deskou nebo čirými skleněnými dvířky, které poskytují trvalý přehled o obsahu a současně účinně omezují sedání prachu do vnitřního prostoru nábytku. Velmi dobře vypadají také neprůhledná dvířka z pískovaného skla, která jsou tolerantnější k udržování pořádku a svým vzhledem vhodně sekundují televizní obrazovce. U historizujících kusů nábytku najdeme masivní dřevěná dvířka se sklem zdobeným po obvodu fazetami. Zajímavý vzhled dodá stolku s dřevěnou či kovovou konstrukcí skleněná horní deska, ať už je z čirého, pískovaného nebo lakovaného skla. Na televizních stolcích velmi dobře vyznívá kombinace chladného kovu nosné konstrukce s křehkým a moderním ohýbaným sklem desky či dvířek. Tento design se líbí především mladým a nekonvenčním uživatelům nejvyspělejší techniky a příznivcům technického až puristického stylu. Zcela originálním a luxusním vzhledem se mohou pochlubit celoskleněné stolky z ohýbaného a tvrzeného čirého skla. Pro svou transparentnost vyžaduje celoskleněný nábytek polohu u obvodových zdí, aby uživatelům zůstala skrytá nehezká změť připojovacích kabelů. Vítaným pomocníkem je speciální plastový kryt, který kabely ve svých útrobách bezpečně odvede až k zásuvce. Sklo nachází uplatnění také na drobnějších doplňcích: poličkách, nástěnných skříňkách a speciálních úložných boxech určených přímo na míru jednotlivým mediálním nosičům.

Vitríny a komody

Nikde jinde nevyniknou předměty, které máme pouze pro potěchu oka a duše lépe, nežli ve speciálním kusu nábytku – vitríně. Umístěním za sklo vitríny chráníme oblíbené drobnosti před usedáním prachu nebo pádem z nechráněné plochy otevřené police. Vitríny mají tradici sahající hluboko do minulosti. Takzvané skleníky měly kromě předních dvířek prosklené také boky, přičemž sklo bývalo zdobeno fazetami, leptáním, pískováním nebo skleněnou vitráží. Zasklení v horní části čelních dvířek často zaklenul ladný oblouk a skleněné tabule dekorativně členily příčle. Naopak moderní vitríny jsou jednoduché až strohé, výrazně prosklené se subtilní s nenápadnou nosnou konstrukcí, které nás svou křehkostí a elegancí osloví na první pohled. Jejich dvířka i vnitřní police tvoří rovné či ohýbané sklo, samozřejmě dostatečně silné a bezpečně vytvrzené. Kombinace s kovovými nožkami a kováním v chromu či nerezu doplňuje leskem všechny ostatní skleněné části a vytváří z vitríny malé umělecké dílko. Krásu solitéru i vystavených předmětů můžeme podtrhnout instalací vnitřního osvětlení, které skleněné police překrásně prosvítí a celou koncepci zdramatizuje. Vitrína prozářená vhodným světelným zdrojem, nejlépe teplým svitem žárovky, vytváří velice příjemnou domácí a intimní atmosféru a stává se ohromným svítícím klenotem. Celoskleněná vitrína, která nabízí plnohodnotný estetický zážitek při pohledu ze všech stran, je ideálním prostorotvorným prvkem schopným nenásilně rozdělit místnost na dvě různé funkční zóny.

Pracovní stůl

Také v pracovně můžeme nalézt sklo, dokonce přímo na pracovním stole, který hraje v místnosti hlavní roli. Přesto bude kvůli chladu, kterým skleněná pracovní deska působí při bezprostředním dotyku s lidskou kůží, vyhledávaným estetickým a výtvarným prvkem spíše u příležitostných a reprezentativních pracoven. Kromě toho například projektanti a architekti ocení spíše nakloněnou pracovní desku, do které lze připínáčkem připevnit skicovací papír, takže sklo pro tyto profese není ideální volbou. Naopak v pokoji dospívajících studentů může sklo působit lehce a moderně. Skleněná deska stolu by měla být především dostatečně silná, aby unesla trvale umístěný počítač a všechny pomůcky potřebné k práci, případně váhu našich znavených loktů. Zajímavou hrou pro všechny nekonvenční uživatele může být návrh i tvorba vlastního stolu z jednotlivých komponentů: kdy podnož z masivního dřeva nebo samostatné kovové nohy je možné doma podle libosti namontovat na skleněnou desku, popřípadě nohy osadit kolečky pro snadnou manipulaci. Čiré transparentní sklo působí lehce a téměř neviditelně, pokud se nám ovšem na stolní desce daří udržovat pořádek.

Noční a toaletní stolek

Ať velký či malý, otevřený nebo s dvířky a šuplátky, měl by být noční stolek snadno dostupný, pevný a stabilní. Skleněné noční stolky najdou uplatnění především v malé ložnici, kde se nepodílejí na jejím dalším optickém zmenšení a zaplnění. Skleněné noční stolky by měly mít jemné a oblé hrany z tlustého skla, o které se nemohou tak snadno poškodit lůžkoviny ani se o ně nemůžeme poranit. Každopádně skelněný noční stolek není ani při dodržení všech zásad vhodný do dětského pokoje. Elegantním, originálním, bezpečným a prostorově úsporným řešením je zapuštění skelněných polic do výklenku za čelem postele, které funkci nočních stolků přeberou. Horní police můžeme využít pro méně používané předměty nebo jako knihovnu. Moderní toaletní stolek může být svěží kombinací tradičního tvarosloví a moderních materiálů, zaručujících vysokou estetickou hodnotu i dokonalou funkci. Při výběru vhodného solitéru však mějme na paměti, že se o něj budeme často opírat a dotýkat se ho a proto zřejmě nebude chladná skleněná deska stolku ideální variantou. Ačkoliv je sklo dokonale hladké a dobře se stírá, klade velké nároky na údržbu obzvlášť při konfrontaci s krémy, pudry a barevnými prášky líčidel.

Ing. arch. Veronika Haroldová

Zajímá Vás aktuální nabídka dekorací na oBydleni.cz? Pak klikněte ZDE!

Domácí kino Samsung
Televizory Samsung

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *