Tipy a rady

DIY: Výroba třezalkového oleje

Co na výrobu třezalkového oleje potřebujeme?

V prvé řadě byste si měli připravit květy třezalky tečkované. Sběr je vhodné načasovat od poloviny do konce června, tehdy je třezalka nejúčinnější. Květy sbírejte dopoledne, za sucha a plného slunce. Odstřihujte celou kvetoucí nať. Čerstvých květů si připravte 125 gramů.

 

třezalkový olej

Dále je třeba sehnat asi litr kvalitního olivového, slunečnicového nebo jiného oleje. Nejlépe lisovaného za studena. Pak si připravte uzavíratelnou sklenici, plátýnko a láhev, ve které budete olej přechovávat. Láhev můžete ozdobit – stačí zakoupit barvy na sklo a namalovat třeba motiv třezalky.

Výroba třezalkového oleje

Květy rozmačkejte s trochou oleje a dolijte asi půl litrem oleje. Dobře promíchejte. Následně roztok odlijte do nádoby, pečlivě uzavřete a nechte stát po čtyři týdny na slunci. Hotový třezalkový olej poznáte podle toho, že se tekutina zbarví do červena. To je způsobeno červeným barvivem hypericininem (kterému se také lidově říká krev svatého Jana). Je to právě hypericinin, kvůli jehož léčebným účinkům se třezalkový olej vyrábí. Následně olej sceďte a vymačkejte přes plátno do zdobené láhve a tu uzavřete. Skladujte v chladu a temnu.

 

DIY olej

Použití třezalkového oleje

Třezalkový olej se výborně hodí při zklidňujících masážích – například k masáži zad a uvolnění páteře. Výborně také působí proti otokům a pohmožděninám a dá se použít i na spáleniny. Ale pozor, třezalka je značně fototoxická – po použití by se natřená místa neměla vystavovat přímému slunečnímu záření, protože by mohlo dojít k vyrážce a zarudnutí kůže. Olej se dá také použít jako kosmetický přípravek k péči o pleť.

Stejným způsobem si můžete vyrobit další domácí bylinné oleje – levandulový pro uklidnění, heřmánkový při kožních chorobách nebo meduňkový při nervozitě.

Zdroj fotografií: pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *