Tipy a rady

Barvy ovlivňují náš život, aneb inspirujte se jimi v bytovém designu

Teorie barev

Než se pustíte do malování, je třeba znát základy o barvách. Ty dělíme na tři základní skupiny. Primární, sekundární a terciální.

  • Primární barvy nelze ničími namíchat, jsou to žlutá, červená a modrá.
  • Sekundární barvy vznikají smícháním dvou barev primárních. Vznikne tak oranžová, zelená a fialová.
  • erciální barvy vznikají smícháním primárních a sekundárních barev.

Co se teplých barev týče, převažuje v nich červená. Za teplé barvy se však považuje také žlutá a hnědá. Mezi studené barvy patří modrá, zelená a fialová. Oranžová barva může být považována jak za teplou, tak i za studenou barvu. Neutrální barvy, které lze kombinovat s jakoukoliv jinou barvou ze spektra, jsou bílá, černá a šedá.

Pokud vás barvy zajímají více do hloubky, určitě se ptáte, které barvy jsou analogické. Jsou to ty, které leží v barevném spektru vedle sebe. Komplementární barvy jsou vlastně protilehlé jako třeba žlutá a fialová. Takové barevné kombinace se používají, pokud chcete dostáhnout určitého kontrastu v interiéru.

Analogická kombinace barev v barevném spektru

Pokud chceme využít při zařizování interiéru právě tuhle kombinaci barev, dáváme si pozor při kombinování, abychom to s barvami nepřehnali. Kombinovat můžete nanejvíc tři barvy, jedné barevné linie. Pokud zvolíme třeba zelenou, žlutou a oranžovou, vybereme si jednu nebo dvě, které použijeme na zdi pokoje. Třetí barvu použijeme na doplňkách nebo interiérovém zařízení.

Harmonie barevného schématu

 

Harmonie barevného schématu

Pokud chcete pokoj v jednom barevném tónu, pak kombinujte různé jeho odstíny barevného spektra. Dostane svěží a zajímavý nádech i elegantní vzhled. Při výběru třeba fialové použijte tmavší a světlejší tón na výmalbu dvou stěn v pokoji. Stěny jsou buď protilehlé, nebo sousedící. Celý interiér pak doplňte o doplňky ve fialové barvě, ale různých tónů. Od nejtmavšího po nejsvětlejší použijte na polštářích, rámečcích a dalších interiérových doplňcích.

Různé odstíny pouze jedné barvy také uklidňují vaši mysl.

Jak bydlí naši čtenáři - Fotogalerie

 


Kontrastní barvy z barevné škály

Pokud chcete jinou kombinaci barev, než je tónování jedné barvy nebo barev ležících vedle sebe v barevném spektru, pak můžete použít komplementární barvy. Jak už bylo vysvětleno, jsou to kontrastní barvy, které leží naproti sobě v barevném spektru. Při takovém použití v interiéru, by měla jedna barva hrát dominantní.

Kontrastní barvy z barevné škály

 

Barvy a jak na nás působí

Při výběru vhodné barvy do vašeho pokoje se musíte zamyslet nad tím, jaký pokoj se vlastně chystáte vymalovat. Do pracovny se hodí jiná barva, než do kuchyně či ložnice. Je třeba si to uvědomit a správně si barvu vybrat. Pokud se potřebujete v daném pokoji cítit určitým pocitem, je dobré vědět, jak na vás určité barvy působí a i podle toho pak vybírat vhodnou barvu.

Inspirujte se barevným designem od profesionálů – Fotogalerie bydlení

Zelená barva

Barva, která uklidňuje naši mysl a pomáhá při soustředění. Hodí se do pracoven, domácích kanceláří anebo do dětského či studentského pokoje. Dobře se kombinuje se žlutou, oranžovou, hnědou, či červenou barvou.

zelená barva v interiéru

 

Modrá barva

Syté odstíny modré barvy se skvěle hodí do ložnice, v kombinaci se žlutou nebo oranžovou ztrácí svůj chlad a působí tak jako teplá barva. Právě proto se může dobře vyjímat ve vaší ložnici. Světlé odstíny pak působí svěže a čistě ve vaší koupelně.

Fialová barva

Barva, která je nejvíce spojovaná s duchovnem se dobře kombinuje s bílou, zelenou i červenou. Barva plná tajemství vás odnese do jiného světa. Použijte ji v ložnici nebo dětském pokoji, jsou to místa, kde fantazie nezná mezí.

Žlutá barva

Symbolizuje slunce a přísun nové energie. Je vhodnou do pracovny nebo do dětského pokoje, kde jsou však vhodnější spíše pastelové odstíny žluté. Vhodná je také do úzkých prostorů, obývacího pokoje nebo jídelny a kuchyně.

žlutá barva rozjasní interiér

 

Hnědá barva

Hnědá symbolizuje pohodu. Atmosféru útulného domova vytváříme právě pomocí hnědé barvy. Objevuje se právě na dřevěném nábytku. Hodí se jak do předsíní, tak i do jiných vstupních částí. Nabudí tak návštěvu hned při vstupu velmi příjemným pocitem. Hodí se také do koupelen nebo ložnice.

hnědá barva působí elegantně

 

Červená barva

Romantika, vášeň nebo rozhodnost, to jsou charakteristiky červené barvy. Je to však také brva hněvu a proto by se s ní mělo zacházet opatrně. Pokud chcete podpořit chuť k jídlu nějakého člena rodiny, vymalujte vaši jídelnu červenou barvou, anebo přidejte hodně červených doplňků.

Šedá barva

Neutrální barva, která se hodí ke každé další barvě barevného spektra. Nejlépe však vynikne v kombinaci s červenou, růžovou nebo zelenou barvou.

Černá barva

Tato velmi elegantní barva, se nejlépe hodí na nábytek. Velmi elegantní je černobílá kombinace.

kombinace černé a bílé barvy v interiéru

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *