Tipy a rady

Co je příspěvek na bydlení?

Příspěvek na bydlení je jednou ze sociálních dávek, která je určena těm, kdo mají nízké příjmy. Nezaměňujte si ho ale s doplatkem na bydlení, který patří mezi dávky v hmotné nouzi. Pro oba platí jiná pravidla.

 

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení?

O příspěvek na bydlení mohou žádat všichni, jak rodiny, tak jednotlivci, jejichž příjem je nižší než náklady na bydlení, a to o celých 30 %. Pro Prahu je to o 35 %. Splnit musíte i to, že nemovitost musíte vlastnit nebo být nájemcem a mít v této nemovitosti přihlášen trvalý pobyt.

 

Pokud jsou vaše příjmy nižší, než je životní minimum, bude se jako rozhodný příjem počítat právě výše životního minima. Pro jednotlivce je v roce 2020 ve výši 3 860 Kč (částka platná od dubna 2020).

 

Jak se posuzuje příjem?

Tzv. rozhodný příjem, podle kterého se bude posuzovat váš nárok na příspěvek na bydlení, je váš čistý příjem ze zaměstnání nebo z podnikání. Do rozhodného příjmu se ale také započítá podpora v nezaměstnanosti, dávky plynoucí z nemocenského pojištění, jako je nemocenské, mateřská nebo ošetřovné, dále také důchod, rodičovský příspěvek a také příspěvek na dítě.

 

Posuzují se všichni v domácnosti

Při posuzování nároku se budou úředníci řídit nejen vaším příjmem, tedy příjmem žadatele, ale počítat se budou příjmy všech členů domácnosti. Rozhodující je, zda mají hlášen trvalý pobyt na stejné adrese. Jinými slovy: Započítají se i příjmy toho, kdo s vámi v současné chvíli nebydlí, ale má u vás nahlášený trvalý pobyt.

 

Jak se posuzují náklady na bydlení?

Pro získání nároku na příspěvek je potřebné posoudit i náklady na bydlení. Mezi ně patří náklady na energie, vytápění, vodné a stočné a případný nájem. Výše příspěvku se následně odvíjí od výše celkových průměrných nákladů na bydlení stanovených státem. Ty jsou stanoveny podle počtu osob v domácnosti a velikosti obce.

 

Jak se vyplácí příspěvek na bydlení?

Příspěvek vám může být vyplácen maximálně 84 měsíců. Částka, která vám bude přiznaná, se vyplácí vždy jednou za měsíc, nejpozději do konce měsíce následujícího po tom, za který vám příspěvek náleží.

 

 

 

Zdroj fotografie: Unsplash.com

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *