Tipy a rady

Designový nábytek je uměleckým dílem

Ne každému se líbí obyčejný nábytek a touží po něčem výjimečném. Když chce někdo domov ozvláštnit, často to dělá formou dekorací, vybere například netradiční obrazy nebo jiné dekorace, kterými prostory vyšperkuje. Ozdobou však nemusí být jen drobné doplňky, ale i nábytek, stačí vybrat designový nábytek.

  1. Čím se vyznačuje designový nábytek

Rozdíl mezi běžným a designovým nábytkem poznáte již na první pohled a to díky jeho vzhledu, který je dělaný tak, aby okamžitě zaujal. Květináč může mít podobu hlavy řeckého vojáka nebo nohy židle mohou připomínat kmeny stromu. Každý kus designového nábytku je jedinečný. Pořizuje se proto, aby danému prostoru dodal jiskru a elán. Proč mít nudný nábytek, když může mít zábavné tvary a může připomínat i zcela jiné předměty. Ve fantazii se meze nekladou a zatímco běžný nábytek vytváří kdekdo, designový nábytek mají často na svědomí umělci, kteří do něj vloží kousek své duše. 

  1. Designový nábytek se liší

Pokud chcete mít moderní nábytek v interiéru, rozhodně je vhodné sáhnout po designovém. Nemusíte mít veškerý nábytek designový, obvykle stačí třeba i jeden nebo více kusů, které se stanou ozdobou, na kterou budete pyšní. V tomto případě někdy méně znamená více. Designový nábytek se velmi liší a pokud budete nějaký vybírat, je třeba hledat opravdu dlouho. Můžete mít nábytek, který se vztahuje k určitému období, třeba k 30. letům, 60. letům, ale také ke konkrétní zemi nebo ke konkrétnímu stylu. Populární je třeba nábytek Art Deco, vintage a další. Co se týče zemí, lidé velmi obdivují moderní italský nábytek, který je velmi elegantní. Designový nábytek se však nemusí nutně vázat k nějakému stylu, často může jít o divokou nebo zajímavou představu konkrétního tvůrce.

  1. Kde designový nábytek nakupovat?

Nejlevnější možností je sledovat nabídky společností, které designový nábytek vyrábějí. Pokud je pro vás důležitá originalita, můžete si nechat zhotovit takový nábytek na míru. Designový nábytek na míru vytváří i některá interiérová studia. Pokud nejde o solitéry, ale jde třeba o úložné prostory, skříně, komody nebo třeba truhly, je vhodné si nechat udělat nábytek na míru, aby do daného prostoru dokonale pasoval. 

  1. Jaký materiál

Vytváří se z velkého množství materiálů a tak je vhodné vybrat takový materiál, který máte nejraději. Nemusí jít jen o dřevěný nebo kovový nábytek, ale také o nábytek ze skla, z plastu nebo třeba betonu. Nábytek se vyrábí i z mnoha netradičních materiálů, od pryskyřice až po přírodní kámen, korek a další. 

  1. Designový nábytek je dražší

Jak asi tušíte, rozdíl je i v ceně, u designového nábytku to může být mnohonásobně více. U sériově vyráběného nábytku není cena tak vysoká, ale u unikátních kousků nebo na míru vyráběného nábytku cena již vysoká je. Nezáleží však na ceně, je třeba si uvědomit, že pořizujete skvost, který vám bude každý den dělat radost a starat se o to, aby vaše domácnost působila zajímavě a atraktivně.

  1. Nejen do interiéru, ale i na zahradu

Designový nábytek rozhodně nemusí být jen v interiéru, ale můžete pořídit i designový zahradní nábytek. Zahrada se rovněž výrazným způsobem stará o vzhled celé nemovitosti a není důvod, proč byste si nemohli i v exteriéru zajistit úchvatné kousky nábytku. Samozřejmě je třeba sledovat, aby se skutečně jednalo o zahradní nábytek z takových materiálů, které dokáží snést různé rozmary počasí i výkyvy teplot.

  1. Důležitá je inspirace

Jaký designový nábytek je pro vás nejlepší? Nesnažte se řídit stylem nebo materiály či jinými prvky, jednoduše se inspirujte. Tento druh nábytku se nevybírá rychle, ale naopak pomalu, prohlížejte si různé nabídky a čerpejte inspiraci, kde je to jen možné. Až narazíte na ten správný kousek, tak to poznáte a rozhodně ho budete chtít vlastnit. Pokud je však vaše představa jasná, nechte si ji ztvárnit od specialistů.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *