Tipy a rady

Jak proměnit obývací pokoj za pár korun

Pohovka nová nebo její proměna?

jak proměnit obývací pokoj

Začněme s tím nejdůležitějším, co v obývacím pokoji máme. Je to pohovka. Je opravdu už tak špatná, aby se musela kupovat nová? Nepostačí ji pořídit nový potah nebo pěknou velkou deku, kterou přes ni přehodíte. Taková deka je velmi praktická. Můžete ji každý měsíc měnit podle své nálady a pokaždé bude pohovka vypadat jako nová. Dají se sehnat krásné vzorové deky nebo jednobarevné. Zaleží pak už jen na zařízení vašeho interiéru a celkovém sladění. Takovou deku seženete okolo 200 Kč. A to je určitě levnější než pohovka za tisíce.

jak proměnit obývací pokoj

Pokud však opravdu toužíte po nové pohovce, zkuste se inspirovat paletovým nábytkem. Ten je dneska velmi moderní. Pohovku z palet zvládnete doma vyrobit sami. Její pořizovací náklady se pohybují okolo 1 000 Kč. Záleží na její velikosti i výšce. Pokud však nějaké palety máte doma, nebo váš soused, můžete mít novou pohovku téměř zadarmo. Jak vyrobit pohovku z palet naleznete v článku „Pohovka z palet.“

Polštáře a doplňky

jak proměnit obývací pokoj

Obyčejná věc jako je dekorativní polštář, dokáže velké věci. Pár sladěných polštářků, které naaranžujete na pohovku promění celý její vzhled. Vypadají velmi pěkně a posezení na pohovce je pak ještě pohodlnější. Přidat můžete také barevný přehoz nebo deku, která celý vzhled doladí. K tmavým pohovkám vybírejte světlejší barvy doplňků, ke světlým zase tmavší, aby vše vyniklo.

Náš tip: Zajímáte se o barvy, bytový design, rádi něco tvoříte? Skvělou zábavou pro vás bude sada na malování podle čísel.

Koutek na čtění

jak proměnit obývací pokoj

Polštářky patří také na křeslo. Vyberte polštářky, které ladí barvou ke křeslu a ty na něj položte. Křesla můžete také postavit dál od pohovky, třeba do rožku a vytvořit si tak pohodlný koutek na čtení nebo relax. Přidejte malý stoleček nebo lampu a křeslo hned bude vypadat jinak ve vašem obývacím pokoji.

Proměňte konferenční stolek v elegantní kousek nábytku

Pokud se vám nelíbí váš konferenční stolek, můžete si jej snadno proměnit v nový a to za pár korun. Postačí vám k tomu barva, kousek molitanu, látka dle vlastního výběru a sešívačku.

jak proměnit obývací pokoj

Stolek nejprve natřete požadovanou barvou, která ladí s vybranou látkou a počkejte než uschne. Během toho si ustřihněte molitan o rozměrech konferenčního stolku tak, aby pokryl celou plochu, kterou chcete přečalounit. Stejné velikosti si ustřihněte také látku. Podobně, jako tomu je na obrázku. Když je barva na stolku suchá, obraťte stolek vzhůru nohama a položte jej na vrstvu látky a molitanu a začněte jej pomalu,  pečlivě přidělávat sešívačkou ke spodu stolku. Ideální je, když si na každé straně sešijete malý kousek, aby se vám látka při sešívání nějak nepohnula a pak vám nechyběli centimetry.

Když máte hotovo, přetočte stolek a postavte na původní místo. Rychle a levně je tu nový konferenční stolek.

jak proměnit obývací pokoj

Tip! Pokud potřebujete nový konferenční stolek, jsou teď velice trendy stolky z palet, které si můžete vyrobit podle svých požadavků, natřít barvou, jakou potřebujete a jejich pořizovací cena je okolo 150 Kč.

Levná obývací stěna

jak proměnit obývací pokoj

Chtěli byste konečně vyměměnit starou obývací stěnu po babičce za novou a trendy, ale chybí vám na ni peníze nebo jsou všechny na trhu malé či se vám nelíbí? Na novou obývací stěnu nepotřebujete moc. Postačí vám dvě knihovny, seženete je okolo 600 Kč, které postavíte ke zdi s mezerou pro umístění televize. Knihovny ještě můžete přetřít libovolnou barvou, nebo zadní stěnu potapetovat tak, aby se vám to hodilo k celému zařízení obývacího pokoje. Pokud jste však s pokojeni s knihovnou tak, jak je. Můžete je přirazit ke zdi a naskládat do nich knihy, dekorace, květiny, no prostě vše, co potřebujete. Do mezery mezi knihovnami pak umístěte televizi. Prostor hned bude vypadat jinak a lépe.

Stěnu za televizí můžete ještě přebarvit nebo potapetovat, aby byl konečný výsledek ještě lepší, ale to už záleží na vašich požadavcích.

Závěsy a doplňky

jak proměnit obývací pokoj

Aby se celý vzhled obývacího pokoje proměnil, podle vašich nároků. Nezapomeňte také na závěsy, které celému prostoru dodají ten správný vzhled. Vybírejte s ohledem na další textílie, které máte v pokoji. Měly by společně ladit, aby se nebyly vzory a barvy. Sáhnout můžete po jednobarevných závěsech, které sladíte s použitou barvou v pokoji nebo po vzorových, ty můžete sladit například s polštářky.

jak proměnit obývací pokoj

Doplňky jsou také nedílnou součástí obývacího pokoje. Pěkně vypadají knihy, které rozmístíte na komodu nebo police. I jim můžete dát nový kabát. Postačí vám k tomu obyčejný barevný balicí papír, kterým knihy obalíte. Nemusíte obalovat všechny, postačí jenom ty, které si chcete vystavit a udělat z nich pěkné zátiší.

jak proměnit obývací pokoj

Myslete také na květiny, které celý prostor oživý. I s těmi si pohrajte a tvořte z nich různé kompozice.

Aby stěny nebyly prázdné

jak proměnit obývací pokoj

Aby vaše stěny nezůstaly po proměně prázné, pověste na ně nějaké pěkné obrazy. Nemusíte zaplácat všechny stěny, to by nebylo vůbec pěkné. Postačí, když na jednu stěnu, třeba za sedačku, umístíte pěknou kompozici rodíných fotografií, pěkné zátiší nebo nějaký fotoobraz, které si dnes můžete nechat vytisknout za pár korun.

Nový kabát pro lustr

jak proměnit obývací pokoj

Pokud máte nedávno nový lustr, nebo ten co máte je dostačující, pak tento odstavec můžete přeskočit. Pokud však chcete také nový lustr, zkuste použít ten nejobyčejnější papírový. Dají se s ním dělat kouzla a přetvořit jej můžete v luxusní kousek například nalepením peříček. Takový papírový lustr seženete za 30 Kč a vytvoříte z něj kousek v nevyčíslitelné hodnotě. 

Zdroj fotografií: https://cz.pinterest.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *