Tipy a rady

Jak správně topit, abyste co nejvíce ušetřili?

V první řadě byste si měli topný systém nastavit tak, aby se v jednotlivých místnostech udržovala optimální teplota. Opravdu víte, jak na správné vytápění? V ložnici je žádoucí nižší teplota vzduchu, zatímco v obývacím pokoji vyšší. V obývacích prostorech se doporučuje teplota okolo 20 až 21 °C. V místnosti, kde spíte, by měla panovat teplota mezi 16 až 18 °C. Dále v kuchyni by měla být teplota 18 °C , na chodbě 15 °C a v koupelně nejvyšší 24 °C.

Tip: Jak správně topit u vás doma? Nechejte si poradit od odborníka! Kontaktujte energetického poradce E.ON, který vám poskytne poradenství na míru. Zeptejte se zdarma prostřednictvím tohoto formuláře

Rovnoměrné vytápění vám ušetří

Pokud máte termostatické hlavice, ujistěte se, že je využíváte správně, protože spousta lidí ani netuší, jak efektivně je využívat, aby bylo teplo rovnoměrně rozloženo. Odborníci doporučují nastavit na všech hlavicích požadovaný stupeň, a potom jen teplotu v místnosti regulovat jejich drobným pootáčením. Je naprostý nesmysl mít jednu hlavici v pokoji na maximum, druhou na minimum.

Zaměřte se také na kotel, jehož výkon by měl být dostačující a zvolen na míru vašemu rodinnému domu či bytu. Často se totiž můžete setkat s tím, že mají lidé buď příliš slabý, nebo naopak příliš silný kotel, což rozhodně není z energetického hlediska efektivní.

Investujte do nízkoenergetického řešení

Jestliže plánujete výstavbu nového domu, určitě zvolte nízkoenergetické stavení, jehož energetická náročnost je vskutku minimální. U starších domů se však doporučuje rekonstrukce, přičemž na některé druhy přestaveb je možné čerpat dotace v rámci programu Nová zelená úsporám. Nevíte, jak na to? Kontaktujte energetického poradce, který vám zdarma navrhne optimální varianty, jak co nejvíce snížit spotřebu energie a ušetřit.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *