Tipy a rady

Příprava povrchu na malování

Stěny a stropy

Odstraňte koberce a vysajte podlahu, abyste ji očistili od prachu a dalších nečistot. Pokud je to možné, odstraňte z místnosti nábytek a doplňky, jako jsou stínidla a rámy. Pokud je stará omítka ještě v přijatelném a dokonale suchém stavu, je příprava snadná: zakryjte všechny malé trhlinky ve stěně pomocí tmelů a stěrek (na omítku) a dříve než začnete natírat, oprašte povrch stěn

Malé trhlinky a štěrbinky mohou být vyplněny univerzálním nátěrem, ale větší vyžadují mnohem důkladnější péči. Existuje široká škála přípravků, které vám pomohou s přípravou povrchu tak, abyste dosáhli dokonalého výsledku. Než začnete malovat, odstraňte tapety. Nejjednodušším způsobem je použít prostředek na odlepení pomocí páry. Očistěte stěny od zbytků lepidla.

Pro dosažení co nejlepšího výsledku je také důležité použití odpovídajících pomůcek. Jak a podle čeho vybrat to správné náčiní, které nám usnadní práci?

Štětce

Kupte si co nejkvalitnější štětce. Levné štětce mají krátké a rovné vlasy, obvykle upevněné v kousku dřeva vloženého doprostřed. S nimi nedosáhnete pravidelného nátěru a mají tendenci ztrácet štětiny. Kvalitní štětec má husté, dlouhé, uzavřené a kuželovité štětiny, které po ohnutí získají opět svůj tvar. Dobře pojímají barvu a pomáhají
vám ji nanášet. Všeobecně je lepší použít jeden štětec široký 150 mm a jeden štětec široký 50 mm pro okraje, než použít pouze jeden štětec o šířce 200 mm, který může ztížit práci, pokud je celý nasáklý nátěrem. Než ponoříte nový štětec do nátěru, umyjte jej, abyste jej zbavili prachu a špatně uchycených vlasů. Ponořte jej z jedné třetiny do nátěru a jemně jím poklepte o kraj nádoby, abyste se zbavili případných kapek. Držte štětec stejným způsobem jakým držíte psací pero.

Válečky

Váleček s vyměnitelnými nástavci se hodí velmi dobře pro malování velkých ploch. Vyberte si jeden, který je pohodlný a není příliš těžký. Existují různé konečné úpravy. Základním pravidlem je, že čím je plocha k malování hladší, tím musí být vlasy kratší. Válečky s dlouhými vlasy, typů beránčí kůže, se lépe hodí pro nepravidelné plochy a textury. Dobrou investicí je také pořízení teleskopické tyče, s níž dosáhnete i na vzdálená místa, jako jsou stropy a schodiště. Použijte váleček na radiátory, abyste mohli vymalovat i plochu za nimi.

Náčiní pro speciální efekty

Pomocí těchto speciálních pomůcek můžete vytvářet textury a speciální efekty (skvrny, houbová textura, efekt kamzičí kůže nebo efekt vybledlého nátěru).

Štětec pro vytváření skvrn

Štětec vylisovaný v jednom kuse s krátkými přírodními vlasy. Využívá se pro nanášení nátěru na stěny nebo na dřevo a vytváří jemný efekt oblaků.

Falešný hřeben

Tato pomůcka je vylisovaná z měkkého kaučuku, s jednou stranou s fládry a hřebeny na okraji, na vratné rukojeti. Náčiní je jemně ponořeno do nátěru, a shora dolů se s ním pohybuje houpavým způsobem dopředu a dozadu tak, aby ve fládru vznikly součky.

Přírodní houbička

Pokud je nátěr aplikovaný nebo odstraňovaný z plochy pomocí houbičky, s použitím přírodních houbiček získáme přirozený jemně strakatý efekt. Nejdříve však navlhčete houbičku do teplé vody, aby byla jemná a flexibilní.

Zdroj a foto: © 2009 AkzoNobel, Dulux

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *