Tipy a rady

Správně řešená dispozice domu je nutnost. A my vám poradíme, jak na ni

V dnešní době, kdy je dům od domu a byt od bytu jiný, nelze vytvořit univerzální dispoziční řešení, které půjde zapasovat do jakéhokoliv prostoru. Jediná chvíle, kdy to bylo jen trochu možné, byly staré panelákové byty nebo komunistické domky, které byly na chlup stejné. Avšak při zařizování a tvoření svých domovů v současnosti bychom měli dbát hlavně na ta řešení, která budou ideální právě do našich interiérů. A jakých pravidel, co se týče dispozičního řešení, bychom se měli držet?

Správně řešená dispozice domu je nutnost. A my vám poradíme, jak na ni

Jednoduché a přehledné bydlení je ideální bydlení

O co jednodušší dispozici váš domov bude mít, o to víc bude přehlednější, vkusnější. A o to lépe se vám bude také zařizovat. Proto se zkuste vyhnout zkoseným rohům, zákoutím, přehnané členitosti interiéru, ale také úseků, které bude téměř nemožné nějak využít.

Myslete také na světové strany

Při řešení dispozice nesmíte zapomínat ani na to, do jakých světových stran bude pokoj od pokoje orientován. Snažte se o to, aby byly obytné místnosti orientovány ke slunci, ideálně do zahrady, kde bude i hezký výhled. Naopak chodby, šatny, spíž a technickou místnost můžete s klidem směřovat do ulice či na sever.

Vše by na sebe mělo navazovat

Mějme na mysli, že to, co spolu funkčně nějakým způsobem souvisí, by na sebe mělo i navazovat. To znamená, že například jídelna bude umístěna vedle kuchyně, koupelna se šatnou poblíž ložnice, garáž s případnou šatnou či technickými prostory zase u hlavního vchodu. Dále nezapomínejme na to, abychom se snažili oddělit společenské prostory (obývací pokoj) od soukromých klidových prostor (ložnic). Také malé děti ocení, když nebude vaše ložnice od jejich dětského pokoje vzdálena přes celý dům.

Správně řešená dispozice domu je nutnost. A my vám poradíme, jak na ni

Vyhněte se nepříjemným střetům

Do každého pokoje ve svém domově byste se měli umět dostat co nejrychleji a nejjednodušeji. Jistě nechcete chodit do své ložnice přes obývací pokoj plný hostů. Do koupelny jistě nechcete chodit přes průchozí dětský pokoj. Zkuste si rozvrhnout to, jak budou všechny místnosti ve vašem domě umístěny a zkuste se vyhnout tomu, aby v některých prostorách docházelo k nepříjemným střetům.

Pokoje by měly mít optimální velikost

Když někde na velikosti přidáte, musíte zákonitě jinde ubrat. To by však nemělo být na úkor dalším pokojům. Každá místnost ve vašem domě by měla být velká nejen dle našeho vkusu, ale hlavně potřeb. Pokud je vás plný dům, jistě oceníte větší chodbu. To samé platí o větší kuchyni, jídelně nebo třeba koupelně. Na druhou stranu, pokud vás spolu bydlí méně, mohou být některé prostory bez obav menší. Jestliže toužíte po velkém obýváku, nemělo by to být na úkor menšího dětského pokoje nebo ložnice.

Dostatek úložných prostor je základem

Úložných prostor není nikdy dost. U rodinných domů to platí dvojnásob. Myslíme si, že nám toho stačí málo. A než se nadějeme, máme tolik věcí, že nevíme, co s nimi. Přitom úložných prostor je třeba mít dostatek. Šatnu u vstupu do domu, další skříň v ložnici, spíž u kuchyně, toaletní skříňky v koupelně či na toaletě. Nemluvě o věcech, jako je jízdní kolo, sekačka na trávu či lyže.

Zdroj: pexels.com, shutterstock.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *