Tipy a rady

Tipy pro výběr matrace

Matrace má tu správnou tvrdost, pokud se do ní při poloze na boku ramena a kyčel zanoří tak hluboko, aby páteř ležela rovně. Pokud je matrace příliš měkká, nebude páteř narovnaná a Vám se bude hůře obracet. Pokud je naopak příliš tvrdá, nebude se Vám na ní ležet pohodlně a budete mít tendenci se neustále převalovat. V poloze na zádech byste měli být schopni prostrčit pod bedry dlaň.

Pokud to jde příliš snadno, je mezera mezi matrací a tělem příliš velká a matrace tudíž tvrdá. Pokud to naopak jde těžko, je matrace příliš měkká.

Matrace by měla být nejméně o 10 cm delší než Vy a dostatečně široká. Tak, abyste na ní pohodlně spočívali lokty, když ležíte na zádech s rukama podél těla.

V průběhu noci tělo vyloučí v průměru 2 – 5 decilitrů potu. Matraci můžete proto před provlhnutím chránit použitím pratelné vrchní matrace. Pokud se hodně potíte, je pro Vás dobrým řešením matrace čalouněná vlnou nebo bavlnou, protože účinně saje pot.

Pro matraci také musíme zvolit vhodný rošt. Můžete si vybrat i polohovatelný, který můžete zvedat a snižovat.

Po nějaké době začne povrch matrace vykazovat mírné, avšak přirozené změny. Kvalitu matrace tyto změny sice neovlivňují, dá se jim nicméně zabránit pravidelným obracením a kartáčováním matrace.

TYPY MATRACÍ

Pružinové matrace

Pružinová matrace nemá pevný rám, a proto musí ležet v posteli s lamelovým nebo polohovacím roštem. Skrývá v sobě různé druhy pružin a zpravidla ji lze obracet. Pravidelné obracení prodlužuje její životnost.

Vrchní matrace

Vrchní matrace zvyšuje pohodlí, a navíc dokáže absorbovat pot, čímž se prodlužuje životnost vlastní matrace. Lze ji jednoduše prát a sušit.

Pěnová matrace

Pěnové matrace se vyrábějí z jedné nebo několika vrstev pěny. Jejich výhodou je pružnost a většina z nich je vhodná do polohovatelných postelí. Ukládají se na lamelový rošt, nejlépe s pružnými lamelami. Jednoduchá pěnová matrace se hodí i jako lehká přenosná postel pro hosty. Matrace z vrstvené pěny, tzv. sendvičové matrace, splňují všechny nároky na zdravé spaní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *