Zahrada

Stále tady něco kvete

Stejně jako si můžeme přát dům s několika věžičkami či arkýři a na soudném architektovi je, zda nám naše úmysly rozumnými argumenty vymluví a přesvědčí o lepších variantách, tak i zkušený zahradní architekt by měl usměrnit naše pohádkové představy o tom, že stále kvetoucí zahrada nepotřebuje naši péči. Ale není to jen o tom… Naše představy o tom, jak se na naší zahradě povede broskvoním, meruňkám, vinné révě nebo rododendronům, by měly díky solidnímu zahradnímu architektovi získat reálné obrysy. Zahradní architekt by měl sice vycházet z našich představ a požadavků, ale musí je umět usměrnit v rámci možností našeho pozemku. Proto je vždy důležité, aby se zahradní architekt s naším pozemkem osobně seznámil, a to včetně případného rozboru kvality půdy či dopadu slunečních paprsků na jednotlivé části zahrady v různých fázích dne. V případě, že vytvoří návrh, měl by také doporučit zahradnickou firmu, která je schopna jej realizovat. Samozřejmě, určitou výhodou je, když zahradní architekt pracuje pod „hlavičkou“ konkrétní zahradnické firmy. Může totiž při svém návrhu vycházet i z konkrétních možností a schopností své firmy. Podobně tomu bylo i v případě návštěvy domu a zahrady poblíž Prahy.

Zelená dominuje

poměrně malý pozemek s velkým domem dokáže nabídnout ideálně řešenou a bohatou zahradu. O tom se dnes a denně přesvědčují mladí manželé, kteří si nejen dům, ale také zahradu nechali vytvořit odborníkem. „Paní architekta byla u zrodu zahrady od samého počátku až do jejího úplného dokončení. Vytvořila nejen návrh, ale také se svýma rukama značně podílela na jejím utváření. Díky ní a zahradnické firmě byla celá zahrada kompletně hotova za tři dny, což je neuvěřitelné,“ vypráví spokojená majitelka. Zahrada byla vysazena před pouhými dvěma lety, ale již teď díky výsadbě vzrostlejších rostlin vypadá velmi dobře. Majitelé si přáli, aby v zahradě stále něco kvetlo, zároveň však toužili po nenáročné, pokud možno bezúdržbové zahradě. „Toto spojení opravdu není možné, když chci, aby naše zahrada vypadala stále pěkně. Musíme se o ni starat a děláme to moc rádi. Díky mulčovací kůře v záhonech to zas není tak náročné,“ směje se paní domu.
Terén zahrady je vytvarován tak, aby na okrajích, tedy u plotu mírně stoupal. Na úpatích jsou vysázeny keře a jehličnany, které až vyrostou, zamezí nežádoucím pohledům ze sousedních parcel i ulice. Smíšené záhony s jehličnatými i listnatými dřevinami, doplněné o kvetoucí druhy a traviny, jsou od převažujícího upraveného trávníku odděleny dřevěnými palisádami. Tu a tam jsou v záhonech rozmístěny oválné bílé kameny, které barevnost záhonů ještě vyzdvihují. Tyto kameny však tvoří příjemnou oázu také v jednom místě na trávníku. Mezi nimi se totiž skrývá ohniště. V zahradě nechybí ani voda, tedy v tomto případě bazén, který je skryt za záhonem travin. Obležen je také právě kvetoucí třezalkou a vůně nedaleké mateřídoušky a levandule jen dotváří příjemnou pohodu u bazénu. „Bez vydatné navážky kvalitní zeminy by tu ale taková krása nikdy nevznikla. Máme zde velmi jílovitou půdu,“ vysvětluje majitelka.

Se třemi střechami

Při pohledu z ulice působí dům s fasádou v barvě pistácie mohutně, velkoryse i členitě. Přitom dispozice je řešena prakticky a přesně na míru čtyřčlenné rodině s občasnými návštěvami a pánem domu, který často pracuje doma. „O vzhledu domu jsme neměli vůbec žádnou představu. Věděli jsme jen, že chceme dispozici domu zhruba ve tvaru do písmene L, dva dětské pokoje, ložnici, pracovnu… no a tak dlouho jsme s architektem dům nafukovali, až jsem si uvědomil, že bychom jej z finančních důvodů nebyli schopni postavit. Nakonec architekt vytvořil zmenšenou variantu…,“ vypráví majitel. Stavebník si na jednotlivé profese postupně najímal firmy, autorský dozor vykonával architekt. „Byla to obrovská životní zkušenost. Aby vše proběhlo v pořádku, mnohé o stavařině jsem si přečetl, poptával se zkušenějších stavebníků i odborníků a troufám si tvrdit, že dnes již o stavění domu vím možná víc, než některý zedník,“ směje se stavebník. Stavba trvala rok a půl.
Důležitým centrem domu je otevřený prostor obývacího pokoje, jídelny a kuchyně. Z jídelního koutu je možné vejít na pergolou zastíněnou terasu orientovanou na jih. Obývací pokoj s krbem je přirozeně prosvětlen rohovým prosklením a skleněnými dveřmi. Z prostoru vydlážděné jídelny se vchází posuvnými dveřmi do velkorysé vstupní haly s bukovým schodištěm do patra. V přízemí se nachází ještě pracovna (se vstupem na terasu), technická místnost, koupelna a samostatné WC. Patro se třemi ložnicemi, koupelnou, WC a šatnou je určeno zejména pro odpočinek. Stále se dokončující interiér zaujme zejména svým barevným řešením, při kterém se majitelé řídili principy feng-šuej.

Hedvička Švejdová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *