Zahrada

Údržba zahrad na podzim – co můžete dělat na zahradě v září

Máte užitkovou zahradu plnou dobrot nebo spíš okrasnou zahradu, u jejíhož návrhu a realizace jste spolupracovali s odbornou firmou, jako je Zahradní specialista, která zvládne připravit návrh a realizaci zahrad i jejich následnou údržbu? Ať tak nebo tak, s příchodem září si vaše zahrada žádá dost pozornosti.

Skliďte, co jste zaseli

Pokud jste se o svou zahradu dobře starali, odmění se vám teď bohatou úrodou. Září je ideální čas, kdy se vrhnout na sklizeň. Ze záhonků můžete začít sklízet pozdní cibuli, rajčata, ranou kořenovou zeleninu (petržel, mrkev, pastinák), raný pórek, papriky, kedlubny i cukety. Pokud je počasí příznivé, nechte část kořenové zeleniny v zemi, aby kořeny ještě narostly. Na řadu přichází také sklizeň jablek, hrušek nebo švestek. Sladké plody můžete připravit ke skladování.

Vysaďte, do zimy ještě můžete sklízet

Protože do zimy je ještě daleko, nebojte se vysévat ani v září. Abyste se dočkali úrody, bude ale potřeba skleník, kde ještě stihnou narůst ředkvičky nebo mladé listy salátu. Zasít můžete i kopr, roketu nebo bylinky.

Připravte se na jaro

Záhonky už si můžete pomalu připravovat i na další jaro. Zasít můžete ranou listovou zeleninu, jako je špenát, ozimý salát, polníček nebo petržel. Se sadbou česneku ještě chvíli počkejte. V září je půda ještě hodně vlhká a česnek by mohl předčasně naklíčit nebo chytit plíseň.

 

V případě okrasné zahrady už můžete sázet tulipány, hyacinty nebo lilie, které vám na jaře krásně vykvetou. S narcisy počkejte až do listopadu. U trvalek už můžete začít se sázením prvosenek, macešek, sasanek, pomněnek nebo kamzičníků. Do zimy se stihnou pěkně uchytit. Přečtěte si také našich dalších 5 tipů, jak na jarní údržbu zahrady.

Postarejte se o stromy a keře

Vysazovat můžete i stromy a keře. Díky tomu, že slunce už tolik nepálí a půda je tak akorát vlhká, je ideální sázet stálezelené dřeviny a také jehličnany. S ovocnými stromky můžete počkat až na říjen nebo začátek listopadu. Připravit se můžete také na podzimní prořezávání a řezání stromů a keřů.

Péči si zaslouží i trávník

Protože tráva už neroste tak rychle jako v létě, můžete provést poslední sekání trávy. S tím, jak začne opadávat listí, nezapomeňte ho shrabávat, aby se trávník pod listím nedusil a nechytal plíseň. Začít můžete i s vertikutací trávníku. Pozor si dejte na 5 nejčastějších chyb v péči o trávník.

Užívejte si přicházející podzim, sledujte, jak se vaše zahrada pomalu připravuje na zimu, jak mění barvy prostřednictvím zralých plodů a měnícího se listí. Podzimní údržba zahrady je také skvělým prostorem pro relaxaci a čerpání sil na chladnější období roku.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *