Bydlení čtenářů

Byt kupují starší Moravané, mladí Pražáci raději pronájem

Investici do vlastní nemovitosti zvažují především třicátníci a čtyřicátníci

Struktura zájemců o koupi vypadá na první pohled velice logicky. Největší zájem je ve skupině vysokoškolsky vzdělaných ve věku 30-44 let, u kterých se již dají předpokládat vyšší příjmy (obvykle 25 tisíc Kč měsíčně a více) a nějaké úspory. Produktivní věk nahrává i možnosti čerpat finance ke koupi bytu či domu formou hypotéky nebo úvěru.

Překvapením naopak může být větší zájem o koupi nemovitosti v regionu Moravy oproti Čechám nebo konkrétně Praze. Poptávce dominují byty na úkor domů, preferována je obecně starší zástavba. Zájemci mají většinou na nákup nemovitosti připraveno kolem 2 milionů korun, což ovšem neplatí při shánění vhodného bytu v Praze.

Pronájem preferují mladší ročníky z velkých měst

Naopak o pronájem bytů je zájem ve skupině mladých do 29 let, většinou jde o studenty nebo mladé pracující z Čech. Ti nejčastěji hledají stálý pronájem na 1 až 3 roky s nájmem v rozmezí 5-10 tisíc Kč. Pronájem bytu v Praze bude ovšem reálně dražší, než je celorepublikový průměr, a setkáváme se stále častěji s pronájmem dražších bytů větším počtem spolubydlících.

A kdo nejčastěji prodává?

Mezi prodávajícími dominuje skupina starších 60 let, kteří již mají vlastní bydlení zajištěno, a prodejem nemovitosti, kterou využívají až v druhé řadě, chtějí rychle získat finanční hotovost. Mezi časté motivace starších občanů pro prodej bytů v Praze patří i stěhování do menšího, méně nákladného bytu, nebo úplně mimo město.

Přes realitku nebo na vlastní pěst?

Realitní kanceláře zatím vedou v poměru k obchodům realizovaným na vlastní pěst zhruba v poměru 3:2. Z průzkumu společnosti STEM/MARK, která jej pro časopis Realcity vypracovala, vyplynulo, že zájemci o prodej či koupi, méně však o pronájem, využívají služby „realitek“ hlavně kvůli zajištění právních služeb souvisejících s transakcí. Od jejich masivnějšího využívání je však stále odrazuje, podle jejich názoru, neúměrně vysoký podíl realitní kanceláře na prodejní ceně nemovitosti. „Míra rizik je však při transakcích, jako je prodej nemovitosti, vysoká. V takovém případě je využití realitní kanceláře určitě na místě. Tomu pochopitelně musí předcházet její správný výběr,“ doporučuje Michaela Čapková, šéfredaktorka časopisu Realcity.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *