Elektronika

Centrální vysavač

Jeho sací potrubí je po domě rozvedeno podobně jako instalace odpadů, sací jednotku můžete umístit mimo interiér a vzduch zbavený prachu vysavač vyfukuje mimo dům. Takový je princip centrálního vysavače, jehož hnací motor může být umístěn například v garáži či ve sklepě. Začít vysávat je pak snadné – zasunete hadici s hubicí do zásuvky, v níž je umístěn kontakt spouštějící motor. K zajištění potřebného výkonu motoru je nutné umístit pohonnou jednotku vysavače na nejnižší místo v domě (sání nemusí překonávat odpor zemské tíže a prach je tak potrubím vysáván mnohem rychleji).

Obvyklé rozvržení centrálních sacích zásuvek je jedna na každé patro domu, přičemž obvyklým místem bývá chodba. V prvním nadzemním podlaží je velmi praktické jedno vyústění vysavače navíc přímo pod kuchyňskou linkou. To funguje na podobném principu jako sací zásuvka s tím rozdílem, že se spouští pouhým odklopením krytu, před nějž nametete spadané drobečky, nebo rozsypanou mouku na zemi. Ta potom zmizí v útrobách vysavače. U většiny modelů jsou nečistoty a prach shromažďovány v nádobě ve spodní části vysavače, která se jednou za čas vysype do odpadu.

Pokud však nemáte možnost umístit sběrnou nádobu mimo obytnou část a při jejím čištění musíte projít bytem, zvolte takový model centrálního vysavače, který shromažďuje nečistoty v sáčku. Ten pak jednoduše vynesete se smetím. Pokud vás tento pomocník osloví, plánujte jeho zavedení do domu již ve fázi projektování nového bydlení. Instalace centrálního vysavače do stávajícího bydlení je totiž problematičtější a nákladnější. Téměř všichni renomovaní výrobci nabízejí kompletní výkonovou sadu v rámci modelové řady. Liší se výkonem a solidní výrobce pak doporučí vhodný model právě pro vaši domácnost na základě vysávané plochy. Samozřejmostí je celá řada doplňků, které si k centrálnímu vysavači můžete dokoupit – od teleskopických trubic až po hubice na vysávání štěrbin či záclon.

FOTO BEAM, HUSKY

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *