Spíže na pokraji vymření

19.10.2007 | | Rubrika - Kuchyně

Spíže na pokraji vymření

Neoddělitelnou součástí bytů v éře červené barvy byla samostatná spíž, lidově nazývaná špajz. Moderní byty v rámci zvětšení obytné plochy s touto praktickou „místností“ v mnoha případech nepočítají a v rodinných domech jsou spíše výjimkou. Kam ale schovat a kde uchovat potraviny a jiné nezbytnosti pro kuchyňské království?

Řešením mohou být potravinové skříně. Na trhu jsou k dostání zásuvkové nebo s jedno či dvoukřídlovými dveřmi, přičemž vnitřní uspořádání tohoto malého domácího skladu na potraviny je řešeno pomocí drátěného programu nebo plných celodřevěných polic. Výhodou potravinových skříní je jejich značná variabilita a uživatel tak může počet a uspořádání vnitřních úložných prostor přizpůsobit vlastním potřebám. Za povšimnutí rovněž stojí mechanika, jíž jsou tyto novodobé spižírny vybaveny – výsuvy, otočné police, zasouvací, vyklápěcí, zpomalovací, nebo nehlučné mechanismy a další. Všechny za účelem zvýšení komfortu uživatele a docílení maximální funkčnosti, což přirozeně znamená sáhnout hlouběji do peněženky.

Vyšší cena však v tomto případě znamená vyšší kvalitu. Hluboké zásuvky u skříní renomovaných značek mohou nést v pohybu například 80 kg, naproti tomu jiné statické police třeba drátěného programu pouze 50kg. Drátěné programy mají však také své příznivce – jejich předností je kromě nižší ceny snadná manipulace a jednoduché sestavení. V případě protrženého balení mouky jsou však bílým prachem zasažena všechna patra programu a navíc možná celá kuchyně. V potravinové skříni zůstane mouka „jen“ v zásuvce. V domácích spižírnách měly své místo, většinou na chladnější zemi, vody, minerálky a další nápoje. S prostorem pro vody počítají potravinové skříně také. Pro skutečné znalce vína jsou na trhu nabízeny vinotéky a aquatéky se stálou teplotou, a to buď v provedení samostatného spotřebiče nebo jako zabudovaná součást kuchyňské linky.

Foto Ikea, Kessebohmer a Siematic

Počet komentářů (12) Přidat k oblíbeným Doporučte článek Sdílet

Související články

Tablety na dokonalé mytí

Tablety na dokonalé mytí

16.11.2007 | Redakce | Kuchyně

Každý ví, že do myček se místo saponátů používají prášky, soli a leštidla, které ale začaly nahrazovat tablety. Zvládají to mnohdy mnohem lépe, ovšem... Celý článek

Na steaky nechoďte s teflonem

Na steaky nechoďte s teflonem

9.11.2007 | | Kuchyně

V souvislosti s trendem zdravého vaření se stále častěji v moderních kuchyních používá nádobí opatřené nepřilnavou vrstvou, takže se nic nepřipálí ani... Celý článek

Multinásobná radost z pečení!

Multinásobná radost z pečení!

5.10.2007 | | Kuchyně

Vaření a pečení dostává zcela nový rozměr ukrytý ve dvanácti funkcích nové elegantní trouby – pečení, grilování, rozmrazování, speciální program pro p... Celý článek

Základ kuchyně – správný nůž

Základ kuchyně – správný nůž

26.9.2007 | | Kuchyně

Aby práce v kuchyni byla radostí a ne starostí, k tomu nám pomáhají nejen moderní spotřebiče, ale i tak základní kuchyňské náčiní, jakým je kvalitní n... Celý článek

 

Odkazy

Zahradní párty stanySvět bydlení - magazín o bydlení a životním stylu