Bydlení čtenářů

Bydlení pro alergika

Co bychom pro snížení alergií tedy měli udělat? V prvé řadě se zaměřit na lůžko. Ložnice, dětský pokojíček nebo pokoj pro hosty, všude, kde spíme začíná velký boj s roztoči. Lůžkoviny je dobré nechat půl hodiny před uložením vyvětrat, a pokud to jde, vůbec nezastýlat. Přesně to totiž brání roztočům v jejich dalším vývoji a přežití. Péřové přikrývky a polštáře bychom měli nahradit dutým vláknem, prát nad 60 °C, povlečení měnit nejméně 1x za 14 dnů, přikrývky a polštáře 1x za 3 měsíce. Rám postele se snažíme vybrat co nejjednodušší, tak aby prostor pro prach dostal minimální příležitost. Nezapomínejme také na pravidelné čištění matrací, kde život roztočů vzniká (doporučuje se použít čisticích prostředků proti roztočům). V dětském pokojíčku a posteli bychom měli rovněž omezit plyšové hračky na minimum.

Druhou živnou půdou pro alergeny je podlaha. Vyhneme se pokládce koberců a jiných textilií, dobrou variantou je dlažba či plovoucí podlaha. Tyto povrchy jsou jednoduché na údržbu, každodenní vytření vlhkým hadrem odstraní prach i roztoče. Třetím bodem je kuchyně, respektive její důležitá součást – digestoř. Ta odsaje nejen páry vzniklé při vaření, ale znepříjemní také život roztočům a sníží výskyt prachových částic. Důležitou, i když opomíjenou bariérou výskytu alergenů, je nábytek. Alergici by měli upřednostňovat dobře omyvatelný a na údržbu snadný materiál. Například v drobných rýhách ve struktuře dřeva se více drží prach a hůře se čistí než sklo. Vhodné jsou proto snadno omyvatelné materiály jako je plast, porcelán, sklo či kov.

Nakonec se zaměříme na okna a malbu stěn. Záclony už mají svoji slávu dávno za sebou a nahradily je dekorativní žaluzie. Oproti záclonám jsou i finančně dostupnější a jednodušší na údržbu. Tapety nahradíme malbou. vlhkost v bytě uchováváme kolem 50 %. Při vyšší vlhkosti totiž vznikají ideální podmínky k množení roztočů, plísní a dalších mikroorganismů. Pravidelné větrání je proto velmi důležité.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *