Nezařazené

Topná sezóna: Jak ušetřit peníze i energii?

Všeho moc škodí

 

Topení na příliš vysokou teplotu je energeticky náročné, a ve výsledku vás stojí opravdu hodně peněz. Přetápění navíc není ani dobré pro zdraví lidského organismu. Ve všech směrech je tedy mnohem lepší topit raději méně. Většina energetických poradců navíc s nadsázkou konstatuje, že nejlepším pomocníkem při šetření energie je kvalitní teplý svetr. V praxi si ale samozřejmě zvolte takovou teplotu interiéru, která bude dobrým kompromisem mezi osobním pohodlím a energetickými nároky. V obýváku skutečně postačí teplota 20 až 21 °C.

Box

Máte dotaz, jak přesně a účinně šetřit energie?

Máte dotaz, jak přesně a účinně šetřit energie? Pokud ano, napište nám ho na email info@eonradce.cz. Za 14 dní zveřejníme odpovědi na nejčastější dotazy našich čtenářů.

/Box   

Zlatá střední cesta platí i pro teplo

 

Radiátory v bytech jsou obvykle vybavené termostatickými hlavicemi. Mnoho lidí je ovšem využívá jen jako ventil s polohami vypnuto a zapnuto. To je ale špatně a naprosto zbytečná chyba. Správně se termostatické hlavice používají tak, že na nich dlouhodobě nastavíte požadovaný stupeň a teplotu v místnosti. Poté už ji jen korigujete drobným pootočením nahoru nebo dolů. Pro opravdu efektivní bydlení, v bytech i rodinných domech, platí univerzální tip – interiér nepřetápět, ale ani zbytečně nepodchlazovat. Čím rovnoměrněji kotel a topení pracuje, tím lépe.

Nejsem doma, takže netopím

 

Hlavním pravidlem je, že stěny zděných domů by v zimě nikdy neměly zcela vychladnout. Vytopení chladného domu úplně od začátku totiž potřebuje mnoho energie, a tedy i peněz. Mnohem úspornější je dům či byt během nepřítomnosti v zimě temperovat na cca 15 °C. Náklady na takové temperování jsou navíc mnohdy menší, než na opětovné vytopení prochlazeného domu. Tento způsob úspory má i další plusy – nezamrzne vám voda a v domě se nebude tolik kondenzovat vlhkost. 

Stačí, že topí soused

 

Mnoho lidí má představu, že topení může ve svém bytě úplně vypnout, ušetří, protože se byt stejně vyhřeje prostupem tepla z vedlejších prostor. Tato myšlenka má sice racionální základ a do jisté míry opravdu platí, kvůli systému rozúčtování tepla nemá tento způsob šetření téměř žádný finanční efekt. Navíc, představte si, že by takto postupoval každý obyvatel panelového domu. Za chvíli byste se nestačili, jaká je v domě zima.     

Máte dobrý kotel?

 

Výkon kotle by měl odpovídat tepelným ztrátám domu. Ne vždy to ale tak bývá. Chybou je tedy kotel příliš slabý, ale i příliš silný. Často se spíná (takzvaně „cykluje“) a nepracuje v energeticky optimálním režimu. Výrobce i dodavatel kotle by vám měl být schopný říct, jak moc můžete výkon kotle snižovat, aniž se to nějak projeví na jeho energetické efektivitě. Moderní kotle zvládnou energeticky efektivně pracovat i na pouhých 20 % maximálního výkonu.

Hlavně mít zateplený dům

 

Zcela určitě má největší efekt v úsporných opatřeních kvalitní zateplení domu. Výměna oken a zateplení fasády i střechy výrazně přispívá ke snížení tepelných ztrát domu. Jedná se samozřejmě o větší akci, pro kterou potřebujete především dobrý projekt a kvalitní materiály. V tomto případě je na zateplení fasády a podkroví ideální třeba minerální vlna dostatečné tloušťky, nebo foukaná celulóza. Určitě nezapomeňte na okna s tepelně-izolačními trojskly (alespoň na severní straně) a kvalitní dveře. Zdá se vám to komplikované? Kdepak, není se vůbec čeho bát. S jednotlivými kroky, které je potřeba udělat právě ve vašem případě, vám může pomoci odborník. Víte, že jeden je přesně jeden klik myší daleko? Jen to vyzkoušejte! Stačí napsat váš dotaz profesionálním energetickým poradcům.

Jak správně topit v bytě:

 

·        Nepřetápět ani byt příliš neochlazovat. Topení „od sousedů“ vzhledem k pravidlům rozúčtování tepla nefunguje.

·        Používejte správně termostatické hlavice – nikoli jako ventil v režimu zapnuto/vypnuto

·        Topte co nejvíce rovnoměrně

·        Nezakrývejte radiátory záclonami, závěsy ani nábytkem

Jak správně topit v rodinném domě?

 

·        Snažte se, aby kotel pracoval v optimálním režimu a příliš necykloval.

·        Nepřetápějte interiér a dodržujte různé teploty podle druhu místnosti.

·        V době nepřítomnosti dům temperujte na cca 15 °C.

·        Investuje do snížení energetické náročnosti domu – zateplení a nových oken 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *