Ještě několik let po „listopadu“ se stavební trh probíral ze zimního spánku a setrvačnost z minulých let stavebníky té doby jednoznačně poznamenala. Dům postavený těsně po revoluci se pokusili trochu vylepšit a zmodernizovat mladí manželé z jižních Čech, kteří si svůj dům postavili svépomocí právě před 10 lety.

Na svou dobu byl jejich dům ve svahu řešen poměrně moderně, navíc s částečným dřevěným obložení fasády. I vnitřní řešení domu bylo na tu dobu atypické. Kuchyně s jídelnou otevřeně navazuje na posezení pro hosty a snížený obývací pokoj s krbem, nad nímž se klene dřevem obložená střešní podhledová konstrukce. Obývací pokoj v suterénu je dostupný z kuchyně jen po bočním schodišti, které vede přes kuchyni a pokračuje dále do podkroví. Na modřínové, tmavě mořené schodiště navazuje v podkroví dřevěné přemostění, které se viditelně vypíná mezi obývacím pokojem a jídelnou. Z tohoto přemostění se vstupuje do dvou ložnic. Na svou dobu zajímavé řešení domu… Jenže doba, vkus a možnosti se mění, proto se majitelé rozhodli dát domu nový výraz s pomocí šikovného architekta.

Dům byl rozšířen o vstupní předsíň v přízemí a ze zahrady byl oživen zajímavě tvarovanou pergolou, která příjemně chrání před deštěm i sluncem venkovní posezení. Architekt, který je autorem pergoly, byl majiteli navíc požádán o navržení nového interiérového vybavení a oživení domu. Do kuchyně byla navržena velmi atypická kuchyňská linka (kombinace masivního dřeva a dýhy v barvě třešně a vanilky, s ušlechtilým kovem v různém provedení – antikoro- saténovaný nikl), která se naprosto zříká pravidelného rovného tvaru a využívá výstupku pod širokým oknem k vytvoření další plochy k přípravě vaření. Do tohoto výstupku ve tvaru pravoúhlého trojúhelníku byl umístěn také dřez. Varná deska je vsazena podle výšky hospodyňky do další součásti linky (antikorové, tvarované, dobře udržovatelné pracovní desky) pod osvětlený snídaňový, barový pult. Varné centrum je v dosažitelné vzdálenosti od „mytí“ i přípravy jídla, a umožňuje kontakt s rodinou při poslední fázi vaření. Vytvoření kuchyně stálo manžele tři roky čekání na dodavatele, jež by měl odvahu k výrobě netradičního ztvárnění kuchyně.

Spíž, která navazuje na kuchyni, je oddělena od jídelního koutu s velkým, též atypickým jídelním stolem stěnou ze štípané břidlice. Aby dům nebyl příliš zahlcen masivním, tmavým dřevem, v blízkosti kuchyně pod okny manželé umístili světlou sedací soupravu pro občasné posezení s přáteli. A právě odtud je zajímavý pohled do sníženého obývacího pokoje s krbem a vstupem do zahrady. V obývacím pokoji, přímo pod stěnou (schodem tvořící přechod), je umístěno atypicky řešené úložné lehátko, které je také dílem architekta. Úpravy domu nejsou ještě zcela dokončeny, ale v brzké době by mělo dojít i k výměně mobiliáře v podkrovních ložnicích. Vše už je navrženo…

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno