Nezařazené

Černá a bílá: je tato kombinace v interiéru ještě in?

Říká se, že kombinací černé a bílé nikdy nic nezkazíme. Už po dlouhá léta se to tvrdí ve světě módy i ve světě bydlení, ale platí to neustále? Je tato údajně nestárnoucí kombinace stále tou správnou cestou, nebo je to nuda a chlad zároveň, který z domácnosti neudělá útulné sídlo k životu? Podívejme se společně na to, jak se k černobílému spojení staví bytoví designéři. Co doporučují, a co je naopak podle nich tabu?

Nestárnoucí klasika, která je vrcholem elegance

Už po dlouhé roky se tvrdí, že kombinace černé a bílé je nestárnoucí klasikou, která je vrcholem elegance. A něco na tom je i dnes. Na někoho však tyto odstíny mohou působit příliš chladně, stroze a bohužel také neosobně. I proto se na černobílé spojení sází v kancelářích, ale v domácnostech se dává přednost něčemu trochu jinému. Existuje však několik tipů, jak domov vyšperkovat, i když na dva staré známé tóny vsadíte veškerá esa v rukávu.

Více bílé, černé už méně

Pokud sledujete trendy ve světě bydlení, určitě jste zaznamenali, že černá začíná mít prostor hlavně v kuchyních. Černá kuchyňská linka, černé jídelní židle, černá prostírání. Jenže tuto temnou kombinaci černých odstínů si mohou dovolit jen ti, kterým jde do interiéru vícero světla. Pokud je váš domov spíše temnější nebo menší, upřednostněte více bílé. 

Oba dva tóny barev mají totiž své vlastnosti, které jim nikdo nikdy neodpáře. Zatímco černá zmenšuje prostor, je velmi výrazná a někdy může působit až depresivně, bílá naopak opticky prostor zvětšuje a působí uklidňujícím dojmem. Proto svou pozornost upněte spíše ke světlejšímu z odstínů a s tím tmavším pracujte velice, velice opatrně.

Kombinujte černou a bílou se dřevem

Dalo by se říct, že černá a bílá kombinace je stále ještě in. Když se však spojí se dřevem, vznikne něco nadčasového a moderního. Pokud vás tedy tradiční černobílé spojení nudí nebo vám nepřijde dostatečně atraktivní, spojte ho se dřevem a rázem bude vaše duše designéra uspokojena.

Dřevěné prvky mají tendenci zútulnit interiér a ke zmiňovaný barvám se víc, než jen hodí. Zachovávají neutrální vzhled, ponechávají si i jistou porci elegance a nijak nebijí do očí. Lidé navíc ocení, že budou mít ve své domácnosti kousek uklidňující přírody. Co třeba investovat do dřevěné police na černých kovových nohách, nad které pověsíte černobílé obrazy?

Jaké volit doplňky?

Mnozí mají tendenci černobílou kombinaci rozbít další barvou, když jim zmiňované odstíny přijdou nudné nebo nezajímavé. A na tom samozřejmě nic není, je to o vkusu člověka. Na druhou stranu doplňky v jiné barvě nejsou nutností, sázejte na odstíny stejné. Jednotvárnost vypadá velice přitažlivě a elegantně, zejména když se spojí se zelenými pokojovými rostlinami. 

Pokud byste přece jenom chtěli zainvestovat do jiných barev, doporučujeme právě zelenou, hnědou nebo černou a žlutou. Tyto barvy působí v interiéru velice hezky a k bílé a černé se hodí naprosto dokonale.

A co polštáře a přehozy?

I když polštáře, přehozy, deky a koberce také spadají do kategorie bytových doplňků, pro mnohé jsou zvláštní, samostatnou kategorií. A tak se nabízí otázka, jestli i v případě těchto zmíněných prvků zůstat u jednotvárnosti a vsadit na černou a bílou. A kupodivu ano. Opět platí, že volte více bílé než černé. Nebojte se geometrických tvarů, které jsou v posledních letech trendem. Ornamenty se hodí jak do koupelen, tak kuchyní (třeba na kuchyňském ostrůvku mohou vypadat naprosto fantasticky).

Pokud zvolíte tvary a vzory, černobílá kombinace bude v takovém případě vypadat naprosto jinak a zajímavěji. Jestliže máte tendenci to s černou a bílou vzdát, tvary mohou vaše postavení k barevnému spojení ještě změnit.

Foto: Dovido.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *