Kuchyně

Zelená kuchyně pro příznivce bio stylu

Zelená kuchyně přitom není vzhledově až tak vzdálená té, kterou známe. Od normální kuchyně ji však odlišuje právě úspora energií, které pak mohou sloužit k napájení jiných spotřebičů nebo funkcí v ekologické kuchyni. Kuchyně například umožní využít teplo vyvíjené kompresorem chladničky (což je jediný spotřebič, který běží 24 hodin denně) k výrobě horké vody pro myčku nádobí. Senzory navíc měří míru znečištění vody přiváděné do myčky, a tím zabraňují jejímu plýtvání. Zatímco čekáme na horkou vodu, čistá studená voda se shromažďuje ve speciální nádrži, kde je upravena tak, aby ji bylo možné využít například k zalévání rostlin, mytí podlahy nebo do myčky.

Některé výrobky a systémy v Zelené kuchyni jsou zcela nové a mají originální design. Například chladnička (např. chladničky Haier) využívá šuplíkový systém namísto klasické „skříně“. Tento design zabraňuje unikání studeného vzduchu při otevírání dveří chladničky a zachycuje ho uvnitř šuplíku. Výhodou snížení energie potřebné k obnovení správné teploty při každém otevření chladničky na polovinu!

Originálně řešený je také odsavač par s čidly citlivými na kouř a výpary, který odpovídajícím způsobem reguluje výkon odsávání i zapínání světla. Odsavač rovněž měří teplotu a vlhkost vzduchu, který proudí filtry. Zařízení je tedy využíváno také ke kontrole a regulaci čistého kuchyňského ovzduší.

Součástí futuristického návrhu je také takzvané herbárium, prostor s regulovaným vnitřním klimatem, vytvořeným harmonicky provázanou spoluprací všech spotřebičů. Místo poskytuje ideální prostředí pro celoroční růst bylinek i jiných rostlin. Herbárium vzniká díky kombinaci zbytkového tepla z trouby, vlhkosti zachycené odsavači par a recyklované vody.
Jednu vadu na kráse však Zelená kuchyně přece jen má: zatím není dostupná na českém trhu, společnost Whirlpool však o jejím uvedení do prodeje uvažuje v horizontu několika let.

Přečtěte si další velmi podobné články na webu obydleni.cz:

Jak vybrat kuchyň pro malou nebo velkou rodinu? Záleží na barvě i na šuplících
Kuchyně pro pány
Jak se staví sen: Modulová kuchyně pro sportovní rodinu
Jak se staví sen: Božská kuchyně pro hlavu rodiny
Jak se staví sen: Multifunkční kuchyně pro tři generace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *