Okna a dveře

Jak a čím zasklít střešní okna a jak uspořit energii

Tepelně-izolační vlastnosti okenních skel se řídí tím, zda má budova vyhovět běžným normám pro energetickou úspornost, nebo je překročit a dosáhnout nízkoenergetického nebo dokonce pasivního standardu. Hodně také záleží na tom, jak je střecha situovaná vůči světovým stranám. Můžeme totiž klást důraz na to, aby teplo neunikalo z budovy ven, nebo na to, aby se interiéry vlivem slunečních paprsků nepřehřívaly.

A na čem tepelně-izolační vlastnosti okenního zasklení závisí? Na vrstvě plynu mezi tabulemi skla, na tom, zvolíme-li dvojsklo nebo trojsklo, a také na vlastnostech samotného skla. Sledujte především hodnotu tepelné prostupnosti okna a skla, vyjádřenou koeficienty U. Čím jsou tyto hodnoty menší, tím menší budou i tepelné ztráty. V případě ochrany před nechtěným teplem v létě je ale důležitější součinitel prostupu tepelného slunečního záření g. Okna situovaná na jih, u nichž záleží na ochraně před přehříváním více, můžeme opatřit skly se speciální úpravou, snižující prostup tepla o 25-40 %.

Uveďme si několik zajímavých tipů z nabídky zasklení střešních oken společnosti VELUX. Nejvyšší úspory energie zajistí zasklení s označením –65, jedná se o izolační trojsklo s vynikajícími tepelně technickými parametry, určené pro nízkoenergetické stavby. Koeficient tepelné propustnosti skla Uskla = 0,5 W/(m².K). Proti hluku a přehřívání výrobce doporučuje zasklení s označením –60, energeticky úsporné izolační dvojsklo se zvýšenou odolností vůči mechanickému poškození, s lepšími zvukově izolačními vlastnostmi a se samočistící úpravou, jehož koeficient Uskla = 1,0 W/(m².K). A konečně zasklení s označením –73 představuje variantu bezpečnou a samočistící. Jde o energeticky úsporné izolační dvojsklo se zvýšenou odolností vůči mechanickému poškození, s lepšími zvukově-izolačními vlastnostmi a samočisticí úpravou. Koeficient Uskla = 1,1 W/(m².K).

Nízkoenergetické trojsklo s označením –65 od společnosti VELUX.

Na střešní okna VELUX se zasklením –65 či –62 můžete žádat dotaci v programu Zelená úsporám.

Připomeňme si, že úspor energie v domě můžeme docílit i jinak: především správným chováním obyvatel budovy. Například častým větráním jak v létě (ušetříme náklady za provoz klimatizace či větráků), tak i v zimě (vlhkost vzduchu absorbuje mnoho tepla, a to vede k vyšším nákladům za topení). Při větrání využíváme komínového efektu nebo příčného provětrávání, to znamená, že otevřeme více oken v různých výškách nebo na různých stranách domu naráz. Pak stačí větrat jen krátce. V létě využíváme nočního chlazení větráním.

Tepelně-izolační vlastnosti oken posílíme i využitím zvláštních prvků při instalaci: vynikající tip je zateplovací sada BDX od společnosti VELUX. Izolační vlastnosti dále zlepší i předokenní rolety, které dokáží zachytit většinu tepla ze slunečního záření dopadajícího na střechu, navíc izolují i proti hluku a v zimě i před chladem. Venkovní markýzy zajistí příjemné klima v podkroví a ochrání interiér před přehříváním, navíc síťová struktura markýzy neomezuje výhled ven.

Společnost VELUX dále nabízí systémy domácí automatizace, díky nimž můžeme větrat střešními okny VELUX i během naší nepřítomnosti, nebo stahovat a vytahovat rolety a tím regulovat teplotu v interiéru. Okno může být opatřeno i dešťovým senzorem, který je při dešti automaticky uzavře. Možnosti jsou široké.

Předokenní roleta a venkovní markýza VELUX chrání střešní okna před teplem a zaručují tak příjemné klima v interiéru. Domácí automatizace pomůže zlepšit klima v podkroví a zároveň šetří energii, která by byla spotřebována na provoz klimatizace v letním období či za topení v období zimním.

Montáž střešních oken a doplňků je nejlépe svěřit některé firmě ze seznamu certifikovaných montážních firem. Kontakt včetně možnosti jednoduchého objednání montáže kdekoli v České republice najdete na www.velux.cz. S typem výrobku, velikostí, zasklením či materiálovým provedením oplechování a lemování vám krok za krokem pomůže e-konfigurátor, který vám automaticky spočítá cenu vybrané sestavy. Nabídku výrobků VELUX si můžete prohlédnout ve firemních vzorkovnách v Brně a v Praze.

Přečtěte si související články:

Vybíráme střešní okna

Čerstvý vzduch a zdravé vnitřní klima v podkroví

Střešní okna – dostatek světla a krásný výhled

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *